MAGYAR NYELV KONFERENCIA

DR. GYŐRI-NAGY SÁNDOR nyelvész, kultúrökológus, a MÖF elnöke, ny. tszv. egyet. doc, a magyar nyelv konferencia elnöke

Egy békeképes nyelv- és kultúra­elmélet felé

 

Teremtett egyediség és társultság a ma­gyar nyelv és kultúra kódrendszereiben

A magyar nyelv és kultúra ősiségének, egyediségének, fenntarthatósági jelentőségének meglát(tat)ását régtől gátolja több, egymással összefüggő tényező.

A legfőbb közismert: az a nyelvelmélet, amelyet egy terjeszkedő civilizá­ció talált ki nekünk, kijelölve helyünket térben és időben az alávetett má- sodrangúak között. A másik a pozitivista nyelvszemlélet, amely a nyel­vet puszta formának tekinti, s akként vizsgál(tat)ja. Alapregiszterétől, a hangoktól, elvitatja a jelentéshordozó képességet. A nyelvek értelmét adó egészleges jelentéstartományt, a kultúrát pedig különválasztja a nyelvtől: alapvető hordozó, örökítő közegétől.

Ez a nyelv- és kultúraelmélet csak fölé- s alárendelt nyelveket, kultúrákat ismer (el). Kapcsolatukat a „kölcsönzés”-sel jellemzi, melyben a fölérendelt mindig a magasabb rendű, a „fejlettebb”, az átadó. Az alárendeltek mindig az átvevők, mert alacsonyabb rendűek, „fejletlenebbek”, ezért „szorulnak rá” mások nyelvi-kulturális javaira. Ez a viszonyképlet nem csak hamis, de egyenest háborús képlet is. Hamis, mert a nyelvek és kultúrák nem el­sősorban egymással vannak kapcsolatban, hanem leginkább saját terem­tés-szeletükkel, amelyben, amelyből élnek. Amelyhez a saját nyelvük és kultúrájuk a teremtésbeli „használati utasítás[I]”.

Háborús, mert a nyelveket és a kultúrákat szembeállítja egymással. Nem csupán nemzetközileg, de nyelv- és kultúrközösségen belüli változataikat is. Így a nemzeti nyelvközösségeket egyfajta nyelvi polgárháborús állapot fenntartásával teszi kívülről is manipulálhatóvá.

Betetőzi mindezt az a szaktudományos szétszakítottság, amely meg­fosztja az anyanyelvek és anyakultúrák tulajdonosait a beleszólás, a hozzá­értés jogától, mert a civilizációs szaktudományok kisajátítják, tulajdonuk­nak tekintik tárgyukat.

Pedig a jogfosztott anyanyelvi, anyakultúra-tulajdonosi többségben tö­mérdek olyan nem nyelvész szakember van, akiknek sajátos szaktudásai sokat adtak máig a nyelvek és kultúrák sokoldalú, tudományosan hitele­sebb vizsgálatához. Ehelyett ők a „laikusok”, akiket tudománytalansággal lehet stigmatizálni, mihelyt a szaknyelvészet dolgába ártják magukat.

Minthogy a világ anyanyelv- és anyakultúra-tulajdonosainak többsége ugyanakkor vagy etnokulturális kisebbségi viszonyok közt él, vagy kisebb­ségi típusú nyelvi-kulturális megkülönböztetést szenved el, a fenntartha­tóság kiáltó szüksége korában eljött az ideje egy békeképes nyelvelmélet megalkotásának. Ez a legfőbb feltétele a teremtésleképező nyelvek és kul­túrák hathatós védelmének. A Magyarok XI. Vilákongresszusának nyelvi konferenciája e közös békeküldetésre hív, és vár előadástémákat.

 



[I] Prof. DDr. Sándor, Győri-Nagy: „Kultur ist die Gebrauchsanweisung für das jeweils gegebene Segment der Schöpfung. Das heißt, sie ist genauso geheiligt wie die Landschaft selber als Teil der Schöpfung”. St. 127. In: 14. Internationaler Kongress Renovabis. Kongressband „In Verantwortung für die Schöpfung”. Freising, 2010.